Δραματική μείωση των μεταμοσχεύσεων

Δραματική μείωση των μεταμοσχεύσεων

Αρ. Πρωτ. 14126/31.03.2011

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Έντονο προβληματισμό δημιουργούν οι μειωμένες μεταμοσχεύσεις που παρατηρούνται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Η προσφορά οργάνων ως ύψιστη κοινωνική προσφορά βρίσκεται σε τροχιά καθόδου τα τελευταία χρόνια. Η μείωση του αριθμού των δοτών είναι κατακόρυφη, με αποτέλεσμα οι μεταμοσχεύσεις να καταγράφουν αρνητικό ρεκόρ. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Το 2001, ως πρώτο έτος αναφοράς, οι μεταμοσχεύσεις ανήλθαν σε 186, ενώ το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν μόλις 135 επεμβάσεις.

Οι δότες το 2008 ήταν 175 και οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν 317, αριθμός ρεκόρ από τις αρχές της δεκαετίας. Το 2009 η τάση αναστρέφεται και ως προς τον αριθμό των δοτών και ως προς τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων. Αναφέρθηκαν 110 δότες και έγιναν 199 μεταμοσχεύσεις, ενώ το 2010 οι δότες περιορίστηκαν σε 56 και οι μεταμοσχεύσεις ήταν 135. Οι δωρεές οργάνων μειώθηκαν το 2010 κατά 58% σε σύγκριση με το 2008. Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και προβληματίζουν τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν την καθοδική πορεία που έχουν πάρει οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να προωθηθούν οι επεμβάσεις μεταμόσχευσης στη χώρα μας και να αυξηθούν οι δωρεές οργάνων;

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να ξεκινήσει άμεσα καμπάνια για την προσφορά οργάνων;

Απάντηση Υπουργείου